Shaanxi Elade baru bahan Technology Co, Ltd
Categories

    Tambah: No.32, Jalan Chuanghui, baru zon perindustrian berteknologi tinggi, Xi'an, China 710119
    Tel: 86-29-83151667
    86-29-83151669
    Faks: 86-29-88880927
    Email:Helen@sxelade.com

Jenis-jenis elektrod-elektrod dan permohonan bidang

Elektrod yang merupakan pengalir yang mengalir satu arus elektrik dari satu media ke lain, biasanya dari sumber kuasa ke peranti atau bahan. Ia boleh mengambil beberapa bentuk yang berbeza, termasuk wayar, pinggan atau batang, dan paling biasa diperbuat daripada logam seperti tembaga, Perak, plumbum, zink, tetapi juga boleh dibuat daripada bahan yang bebas logam yang menjalankan elektrik, seperti grafit.


Satu elektrod dalam sel electrochemical untuk dirujuk sebagai katod yang atau katod yang. Katod kini ditakrifkan sebagai elektrod di mana elektron meninggalkan sel dan pengoksidaan berlaku dan katod sebagai elektrod di mana elektron memasuki sel dan mengurangkan berlaku. Elektrod setiap boleh menjadi katod bergantung kepada arahan semasa melalui sel atau katod. Elektrod yang bipolar adalah dengan elektrod yang berfungsi sebagai katod satu sel dan katod sel yang lain.


Anodes dan katod


Dalam kes arus terus (DC), elektrod-elektrod datang secara berpasangan, dan ini dikenali sebagai anodes dan katod. Bagi sumber DC, katod ditakrifkan sebagai elektrod yang semasa meninggalkan, dan katod sebagai titik di mana ia kembali. Atas sebab-sebab yang bersejarah dan bukannya saintifik, elektrik di litar yang, oleh Konvensyen, digambarkan perjalanan dari positif ke negatif, supaya ianya dilihat sebagai satu aliran positif caj keluar dari katod, dan ke katod. Satu arus elektrik, Walau bagaimanapun, terdiri daripada satu aliran zarah kecil dikenakan negatif yang dipanggil elektron, supaya aliran ini yang sebenarnya dalam arah yang berlawanan. Dalam konteks ini, ianya mungkin lebih baik untuk berfikir semata-mata dari segi terminal positif dan negatif.


Elektrolisis

Untuk mendapatkan elemen yang diberikan, satu sebatian ionik elemen yang boleh electrolyzed. Contoh adalah penghasilan logam natrium dari garam lebur, atau natrium klorida. Apabila aliran semasa yang positif dikenakan ion-ion natrium tertarik ke elektrod negatif atau katod, di mana mereka mendapat elektron, pembentukan logam natrium. Ion-ion klorida yang dikenakan secara negatif akan tertarik kepada katod, di mana mereka kehilangan elektron, pembentukan gas klorin yang dikumpul juga sebagai satu hasil sampingan.


Penyaduran

Dalam proses ini, objek logam yang disalut dengan logam lain untuk menyokong yang rintangan kakisan dan penampilan. Objek untuk menjadi bersalut membentuk katod dalam proses elektrolisis oleh sedang tenggelam dalam penyelesaian sejenis sebatian larut logam yang akan membentuk lapisan dengan katod yang juga diperbuat daripada logam ini. Apabila aliran semasa, ion logam yang positif dari penyelesaian tertarik kepada katod dan borang deposit di atasnya. Sebagai ion-ion dalam penyelesaian akan digunakan, ia akan digantikan oleh ion-ion yang membentuk dari katod. Kadang-kadang, katod diperbuat daripada bahan yang berbeza yang tidak digunakan dalam kaedah ini, ion-ion logam perlu diganti dengan menambah nilai penyelesaian.Penggunaan elektrod-elektrod

Elektrod-elektrod untuk tujuan perubatan, EEG (untuk merakam aktiviti otak), ECG (rakaman denyutan jantung), ECT (rangsangan elektrik otak), yang diimplan (rakaman dan memberikan rangsangan jantung);

Elektrod-elektrod untuk teknik electrophysiology penyelidikan Bioperubatan;

Elektrod-elektrod bagi elektrolisis ;

Elektrod-elektrod bagi penyaduran ;

Elektrod-elektrod untuk perlindungan Sdn .Hubungi kami
Alamat: No.32, Jalan Chuanghui, baru zon perindustrian berteknologi tinggi, Xi'an, China
Telefon: +86-29-83151667
 Perkhidmatan Faks:86-29-88880927
 E-mel:helen@sxelade.com
Share: