Shaanxi Elade baru bahan Technology Co, Ltd
Categories

    Tambah: No.32, Jalan Chuanghui, baru zon perindustrian berteknologi tinggi, Xi'an, China 710119
    Tel: 86-29-83151667
    86-29-83151669
    Faks: 86-29-88880927
    Email:Helen@sxelade.com

Apakah katod yang

Katod

Katod yang merupakan satu elektrod melalui aliran semasa yang konvensional menjadi alat elektrik polarized. Mnemonic yang biasa adalah asid untuk "katod semasa ke dalam peranti". Arah arus elektrik (positif) adalah bertentangan dengan arah aliran elektron: aliran elektron (negatif dikenakan) keluar katod kepada litar luar.

Berbeza-beza dalam kekutuban voltan pada katod yang berhubung dengan katod yang berkaitan bergantung kepada jenis peranti dan cara operasi. Dalam contoh berikut, katod ialah negatif pada peranti yang memberikan kuasa, dan positif dalam peranti yang menggunakan kuasa.

Dalam bateri discharging atau sel galvanic (Rajah di kanan), katod adalah terminal negatif kerana ia adalah di mana aliran semasa menjadi "alat" (iaitu sel bateri). Ini semasa masuk dibawa luar oleh elektron bergerak keluar, negatif caj yang mengalir dalam satu arah elektrik setaraf dengan caj positif yang mengalir ke arah yang bertentangan.
Dalam pengisian bateri, atau satu sel electrolytic, katod adalah terminal positif, yang menerima semasa dari sebuah penjana luar. Semasa melalui pengisian bateri adalah bertentangan dengan arah semasa semasa menjalankan; dalam erti kata lain, elektrod iaitu katod semasa Pembuangan bateri menjadi katod manakala bateri caj semula.
Dalam satu Diod, katod adalah terminal positif pada ekor simbol anak panah (yang flat tepi segi tiga), di mana aliran semasa ke dalam peranti. Nota elektrod penamaan bagi diodes sentiasa berdasarkan arah hadapan semasa (iaitu anak panah, di mana aliran semasa "paling mudah"), walaupun untuk jenis seperti Zener diodes atau sel solar di mana semasa menarik adalah arus songsang.
Dalam tiub sinar katod, katod adalah terminal positif di mana elektron mengalir keluar dari peranti, iaitu di mana positif arus elektrik mengalir dalam.

Aliran elektron
Aliran elektron adalah sentiasa dari katod ke katod di luar sel atau peranti, tanpa mengira jenis bimbit atau peranti dan mod operasi, kecuali diodes, di mana elektrod penamaan sentiasa menganggap semasa ke arah hadapan (itu simbol anak panah), iaitu aliran elektron dalam arah yang bertentangan, bahkan ketika Diod yang terbalik-perlakuan sama ada melalui kemalangan (pecahan satu Diod biasa) atau Reka bentuk (pecahan Diod Zener semasa photo photodiode sebuah).

Elektrolitik katod
Dalam electrochemistry, katod adalah di mana pengoksidaan akan berlaku dan boleh dihubungi kekutuban positif dalam sel electrolytic yang. Pada katod, Anion (ion negatif) dipaksa oleh potensi elektrik untuk bertindak balas kimia dan memberi off elektron (pengoksidaan) yang mengalir kemudian naik dan ke litar memandu. Mnemonik: LEO Red kucing (kehilangan elektron adalah pengoksidaan, pengurangan berlaku pada katod), atau AnOx Kucing Merah (katod pengoksidaan, pengurangan katod), atau pelantar minyak (pengoksidaan adalah kerugian, pengurangan adalah sebanyak elektron), atau Roman Katolik dan Ortodoks (pengurangan – katod, katod-pengoksidaan), atau LEO singa berkata GER (kehilangan elektron adalah pengoksidaan, perolehan elektron adalah pengurangan).

Proses ini digunakan secara meluas dalam logam penapisan. Sebagai contoh, dalam penapisan kuprum, tembaga anodes, produk yang pertengahan dari Relau, akan electrolysed dalam penyelesaian yang sesuai (seperti asid sulfurik) menghasilkan ketulenan tinggi katod (99.99%). Katod tembaga yang dihasilkan menggunakan kaedah ini juga digambarkan sebagai elektrolitik copper.


Katod sacrificial

Sacrificial anodes dipasang "on the fly" untuk perlindungan hakisan struktur logam
Sdn perlindungan katod logam yang lebih reaktif terhadap persekitaran yang mengakis sistem untuk dilindungi elektrik dihubungkan kepada sistem yang dilindungi, dan sebahagiannya corrodes atau larut, yang melindungi logam ia disambungkan ke sistem. Sebagai contoh, seterika atau badan kapal keluli boleh dilindungi oleh katod sacrificial zink yang akan membubarkan ke dalam air laut yang dan menghalang badan sedang terkakis. Sacrificial anodes terutamanya amat diperlukan bagi sistem di mana caj statik yang dihasilkan oleh tindakan cecair mengalir seperti talian paip dan kapal. Sacrificial anodes juga secara amnya digunakan dalam Pemanas air jenis tangki.

Pada tahun 1824 bagi mengurangkan kesan daripada tindakan elektrolitik ini musnah pada badan kapal, fastenings dan peralatan dalam air, Sir Humphry Davy, jurutera saintis mereka dibangunkan yang pertama dan masih paling banyak digunakan sistem perlindungan marin elektrolisis. Davy dipasang sacrificial anodes diperbuat daripada logam (kurang Mulia) lebih elektrik reaktif melekat pada badan kapal dan elektrik disambungkan untuk membentuk litar perlindungan Sdn.

Satu contoh yang kurang jelas jenis perlindungan ini adalah proses galvanising besi. Proses ini kot struktur besi (seperti lawan pedang) dengan lapisan logam zink. Selagi zink kekal utuh, seterika terlindung dari kesan kakisan. Tidak dapat dielakkan, lapisan zink menjadi dimungkiri, sama ada dengan kerosakan retak atau fizikal. Apabila ini berlaku, unsur-unsur mengakis bertindak sebagai elektrolit yang dan gabungan zink/besi sebagai elektrod-elektrod. Semasa hasil daripada memastikan bahawa lapisan zink mengorbankan tetapi seterika asas tidak menghakis. Apa-apa lapisan yang boleh melindungi struktur besi yang selama beberapa dekad, tetapi sebaik sahaja melindungi lapisan dimakan, seterika cepat corrodes.


Hubungi kami
Alamat: No.32, Jalan Chuanghui, baru zon perindustrian berteknologi tinggi, Xi'an, China
Telefon: +86-29-83151667
 Perkhidmatan Faks:86-29-88880927
 E-mel:helen@sxelade.com
Share: